Selasa, 16 Disember 2008

Resipi masak ikan baung

Segenggam cili kering di rebus dan dikisar (nak lg pedas, amiklah bnyk2)
5-8 ulas bawang merah (klu xnak pedas, lebihkan bawang merah)
5 ulas bawang putihhalia..amiklah saiz2 2 ibu jari
belacan secukup rasa...
kesemua bawang,halia dan belacan dikisar tp jgn dikisar bersama dengan cili kering...bukan xboleh...tp lebih afdhal kalu diasingkan....bahan2 lain....
2-3 keping asam keping mengikut saiz ikan (jgn bnyak sgt klu ikan kecik)
segenggam daum kesum
2-3 kuntum bunga kantan dan serai di hiris.....
garam dan gula secukup rasasedikit minyak utk menumis....

Cara2...
Mula2 panaskan minyak dan tumis kisaran bawang,
halia dan belacan...
bila dah naik bau baru masukkan kisaran cili kering...
tambah secawan air dan masak sehingga mendidih....
(time ni api kena slow)bila dah mendidih..
masukkan ikan yang telah dipotong2....
pastikan ikan sudah dibasuh dan direndam dengan air asam jawa....
setelah ikan dimasukkan...
masukkan asam keping dan daun kesum dan biarkan sehingga mendidih...tambah air dari masa kesemasa mengikut selera sekiranya kuah terlalu pekat......
setelah mendidih...
masukkan hirisan serai dan bunga kantan....
jgn lupa garam dan gula secukup rasa sebelum dihidangkan.....

Tiada ulasan: